Uluslararası

 Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Avro’luk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Ufuk Avrupa bileşenleri altında yer alan küme, alan ve misyonlarda 2021 yılı çağrıları 24 Haziran 2021 tarihi itibariyle açılmıştır. Çağrı duyurularına Avrupa Komisyonunun Fonlama ve İhale Portalı üzerinden çağrı sayfasındaki arama motoru ve ilgili filtreler kullanılarak erişilebilir.


Ufuk Avrupa Nedir?

Ufuk Avrupa Programın amaçları;

  1. Avrupa Birliği’ni bilimsel ve teknolojik yönden güçlendirmek,
  2. Avrupa’nın yenilik kapasitesini, rekabetçiliğini ve istihdamını yükseltmek, toplum önceliklerini karşılamak,
  3. Avrupa’nın sosyoekonomik model ve değerlerini sürdürmektir.

Ufuk Avrupa Programının yapısı Ufuk2020 Programının yapısına benzer şekilde 3 bileşen altında toplanmaktadır. Bu 3 bileşen Bilimsel Mükemmeliyet, Küresel Sorunlar ve Endüstriyel Rekabet, Yenilikçi Avrupa olarak belirlenmiştir. Alt programların birbiri ve diğer Birlik Programları ile uyumlu ve bütünleyici olması planlanmıştır. Açık bilim ve açık yenilik kavramları Programın bütünü için uygulanacaktır.


Ufuk Avrupa Programı yapısı aşağıda sunulmaktadır.


UA Yapı


















Ufuk Avrupa Programı kapsamında, AB Çerçeve Programlarının topluma daha iyi anlatılabilmesi, daha ölçülebilir hedefler dâhilinde değerlendirilebilmesi amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından misyonlar oluşturulmuştur. Misyonlar karşı karşıya olduğumuz zorlukların bazılarına belirli bir bütçe ile ve belirlenmiş bir sürede çözümler sunmayı amaçlamaktadır. Komisyon tarafından belirlenen 5 misyon aşağıda belirtilmektedir.

  • Kanser Misyonu: Conquering Cancer: Mission Possible
  • İklim Değişikliği Misyonu: Accelerating the transition to a climate prepared and resilient Europe
  • Okyanus ve Sular Misyonu: Regenerating our Ocean and Waters
  • İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu: 100 Climate-Neutral Cities by 2030 – by and for the citizens
  • Toprak Sağlığı ve Gıda Misyonu: Caring for Soil is Caring for Life

Önerdiği projede belirtilen Ar-Ge görevlerini gerçekleştirebilecek operasyonel ve mali uygunluğa sahip herhangi bir gerçek veya tüzel kişi (KOBİ’ler, sanayi kuruluşları, araştırma merkezleri, üniversiteler, kamu kuruluşları, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar) Ufuk Avrupa Programı’na başvuru yapabilir.



TUBİTAK Ufuk Avrupa 
https://ufukavrupa.org.tr/

Ufuk Avrupa

Ufuk Avrupa Sunum (İngilizce)



Ufuk Avrupa Kümeler

Ufuk Avrupa Misyonlar

Ufuk Avrupa Çağrıları 

Ufuk Avrupa, Avrupa Araştırma Konseyi

Ufuk Avrupa, Marie Cruie  Çağrıları

Ufuk Avrupa, Araştırma Alt Yapıları


Ufuk Avrupa Hakemlik Başvurusu 

Çerçeve Programlarından  Desteklenmiş Projeler

TUBİTAK Destekleri

Ulusal Ajans

Erasmus Programları

Erasmus Plus 2023 Başvuru Takvimi




   AB KATILIM ÖNCESİ IPA

Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ile aday ülkelere finansal yardım sağlar. Türkiye’ye verilen finansal desteklerin amacı, Avrupa Birliğine katılım durumunda, Türkiye’nin sosyal politikalar, bölgesel ve kırsal kalkınma gibi ortak politikalara kolay entegre olması için kurumsal yapılanmanın geliştirilmesi, mevzuatın hazırlanması ve uygulanabilirliğinin sağlanmasıdır.

2014-2020 periyodunda yapılacak Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı ana bileşenleri, Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma, Sınırötesi İşbirliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Kaynaklarının geliştirilmesi ve Kırsal Kalkınmadır. Bu bileşenlerle ve Mali Yardım Aracı ile ilgili detaylara Avrupa Birliği Bakanlığı web sitesinden ve Avrupa Komisyonu web sitesinden ulaşılabilir.

Yönetmelik:
http://www.abgs.gov.tr/files/mali_isbirligi_baskanligi/ipa_ii_tuzugu.pdf
Türkiye için Strateji Belgesi:
http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2014/20140919-csp-turkey.pdf

IPA başvuruları ilgili bakanlıklara yapılır. Ana IPA bileşenlerinin koordinatörlüğünü yapan bakanlıklar aşağıdaki Tabloda özetlenmiştir.

Pilot Proje Uygulanan IPA Bileşenleri

 

Hibe Programı Uygulanan IPA Bileşenleri

Kurumsal Yapılanma

Koordinatör: AB Bakanlığı

Bölgesel Kalkınma

Koordinatörler: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Sınırötesi İşbirliği

 Koordinatör: AB Bakanlığı

İnsan Kaynakları

 Koordinatör: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

 

Kırsal Kalkınma

 Koordinatörler: Gıda, Tarın ve Hayvancılık Bakanlığı; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu

ERASMUS+

Erasmus+ Programı ile kişilere yeni beceriler kazandırılması, kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması amaçlanmaktadır. 2014-2020 yılları arasında 7 yıl sürecek olan program 14.7 milyar Euro bütçesi ile 4 milyon kişiye yurt dışında öğrenim görme, staj yapma, iş deneyimi kazanma ve gönüllü çalışma imkanı vermeyi hedeflemektedir.

Erasmus+ EğitimStaj,Gençlik ve Spor sektörlerinde işbirliklerini artırmak ve Eğitim sektörü ile Çalışma hayatının beklediği beceriler arasındaki farkları kapatmak amacı ile uluslararası ortaklıkları desteklemektedir.

Erasmus+ yükseköğrenim kurumlarından gelen öğretim görevlileri ve yükseköğrenim kurumu tarafından şirketlerden davet edilen kişiler için farklı bir kurumda ders verme olanağı sağlar. Ayrıca yüksek öğrenim kurumlarında akademik veya idari personel olarak çalışanlar için staj/eğitim imkânları vardır. Detaylı bilgi için ilgili Çalışan Hareketliliği web sitesini ziyaret ediniz.

Erasmus+ Programı kapsamındaki Jean Monnet Programı küresel çapta Avrupa Birliği çalışmaları alanında öğretmeyi, araştırmayı ve düşünmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu program ayrıca AB politikalarının yönetimini geliştirmek için akademik dünya ile karar alıcılar arasındaki diyaloğu güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

TÜBİTAK İKİLİ İŞ BİRLİKLERİ

  • Tübitak İkili İşbirliği

http://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/icerik-basvuruya-acik-programlar

  • Tübitak Çok Taraflı İşbirliği

http://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/icerik-cok-tarafli-programlar

  • Diğer Uluslar Arası Tübitak Programları

http://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/icerik-uluslararasi-firsatlar

  • NIH hibe ve Destekleri

http://grants.nih.gov/grants/oer.htm

  • NSF destekleri

http://www.nsf.gov/funding/

  • Newton-Katip Çelebi Fonu

Newton–Katip Çelebi Fonu Türkiye ile İngiltere arasında ortak araştırma projeleri, doktora ve doktora sonrası araştırmacı bursları, araştırmacı değişimi, ortak endüstriyel araştırmalar gibi imkanlar sunmaktadır. Bu fon kapsamındaki hibe ve burslar değişik kuruluşlar tarafından verilmektedir. Detaylı bilgi için ilgili web sitelerini ziyaret ediniz:

British Academy (Hareketlilik Bursu, Araştırma Bursu, Doktora-sonrası Bursu);

Royal Society (Araştırma Bursu, Hareketlilik Bursu, Doktora-sonrası Bursu);

The Royal Academy of Engineering (Araştırma Bursu, Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı);

British Council (Doktora Bursu, Yurtdışı Doktora Bursu, Araştırmacı Hareketliliği, Araştırmacı Bağlantıları-Çalıştay ve Seyahat Destekleri (Researcher Links), Kurumlararası Bilimsel İşbirlikleri (Institutional Links)).